Foderbræt & foderkugler
Saturn Fuglefoderkugle - Kobber
De luxe fuglefoderautomat - black
De luxe fuglefoderautomat - kobber
Glasfoderbræt med vandbad
Hængende foderdispenser
Væghængt fuglefoderrør
Hængende fuglebad
Fugleshelter - Ø13 cm
Glasfoderkugler - Sæt á 2 stk - Ø10 cm
Vinduesfoderkugle - Stor
Foderkugle - Glas
Mini foderkugler - 2 stk.
Mejsekugleholdere - 2 stk.
Foderbræt - 2.0 l
Fuglefoderrør
Vinduesfoderkugle - Lille
Frame foderdispenser
Hængende mejsekugleholder
Mejsekugleholder til vinduet
Se også
SÅDAN LAVER DU DIN EGEN FEDTFODERBLANDING
Smelt 500 gram fedtstof (margarine eller usaltet svine-, okse- eller fårefedt). Tilsæt derefter 100 gram hampefrø eller solsikkefrø, 100 gram rosiner, 100 gram findelte nødder og 100 gram havregryn.
Hæld blandingen i forme – f.eks plasticbægre eller halve kokosnødder, hvori der er anbragt et stykke ståltråd til ophæng. Forsyn ståltråden med et søm eller lignende, så fyldet ikke glider ud.
HØJT FEDTINDHOLD ER BEDST
Fuglenes absolutte livret er olieholdige frø som solsikkekerner og hampefrø. De ikke-olieholdinge frø som hirse, havre og hvade har kun i ringe grad fuglenes interesse. Jordnødder, rosiner og fedtkugler med højt fedtindhold er andre yndlingsretter. Hvis man ønsker at tiltrække amnge forskellige fuglearter, anbefales det at købe frøblandinger af høj kvalitet. Billige frøblandinger indeholder meget korn og majs, der kun tiltrækker spurve, duer, fasaner og måske kragefugle.
Husk desuden på, at fugle hele året rundt - også i frostvejr - har behov for noget at drikke. En plasticpose i bunden af fuglebadet gør det nemt at skifte det frosne vand ud med friskt vand.
UNDGÅ UBUDNE GÆSTER PÅ FODERBRÆTTET
Når man fodrer fuglene i haven, hænder det, at katte og spurvehøgen tiltrækkes - med udsigt til et nemt måltid. For at gøre det så vanskeligt som muligt for katte, kan man placere foderbrættet i et par meters afstand fra buske og skjul, hvor katte kan ligge på lur. Foderhusets bærepæl bør være af glat materiale, fx. metal., så katte ikke har let adgang. Takket være et fælles advarselssystem når fuglene i de fleste tilfælde i sikkerhed, når spurvehøgen ankommer. Tætte buske som fx Forsythia eller tætte hække som Liguster og Nauer er fortrinelige skulesteder for småfuglene og udgør et værm mod spurvehøgen.
Hvis kragefugle bliver for dominerende på foderpladsen, bør man undgå fodring med brød, korn eller billige vildfugleblandinger. Desuden skal man fodre med afmålte portioner, så der ikke er for meget spild, der kan tiltrække mus, rotter og kragefugle.
BRUG FODERBRÆT ELLER FODERAUTOMAT
Har man en have, et det oplagt at benytte et foderhus eller foderbræt. Det anbringes på en pæl eller lignende, så katte og andre uønskede gæster ikke kan komme til. Der skal være frit udsyn fra foderhuset, så fuglene kan opdage eventuelle fjender og søge skjul i nærliggende buske og trær. Bor man i lejlighed og har altan, kan man anbringe foderhuset på rækværket. Man kan også købe foderkugler til at sætte direkte på vinduet.
Foderautomaten er en anden god måde at fodre på. Man fylder automaten med fuglenes foretrukne frø - solsikkekerner og hampefrø eller nødder. En anden type automat er en kurv til nødder, store frø eller talg. Automaterne hænges i en gren eller på en krog på altanen.
Droslerne vil helst søge føde på jorden. De sætter stor pris på æbler og andre frugter, som helst skal lægges lidt spredt på jorden for at undgå de værste stridigheder.
Det er vigtigt at holde foderhuset rent. Ellers risikerer man, at bakterier gør fuglene syge.
FODERBRÆT
Er du den heldige ejer af en dejlig have, hvor du ofte har besøg af nogle fugle, så er du nødt til at købe et foderbræt. Et foderbræt giver de små fugle mulighed for at få noget at spise, og det er desuden utrolig hyggeligt med fuglekvidder på en lun forårsdag. Med et foderbræt sørger du for, at fuglene kommer igen og igen. Ud over, at det er hyggeligt med fugle i haven, så kan de faktisk også være ganske nyttige. De kan nemlig være med til at holde insektbestanden nede. En af de mest almindelige fugle du vil møde i din have, er solsorten. Derudover er der også stor chance for at få besøg af en blåmejse, en gråspurv, en musvit samt flere andre små fuglearter. Flere af fuglearterne kommer gerne forbi dit foderbræt hele året, og nogle siger, at det er en tillidsfuld fugl, som du indimellem kan komme helt tæt på.
KØB ET FODERBRÆT TIL FUGLE HER
Mange vildtfugle foretrækker at bosætte sig i haver, og gør du lidt ekstra ud af at lokke dem til, så vil der være garanti for redebyggeri i din have. Dog er der ingen tvivl om, at det er foderbrættet, der er det største trækplaster for de små fugle, så sørg altid for at have et fyldt et af slagsen til rådighed. Det er altid en god ide at placere foderbrættet tæt på en busk eller en hæk. Så kan de nemlig nemt flyve i skjul, hvis der pludselig skulle dukke en kat eller et andet rovdyr op.
Bliver foderet ikke spist i løbet af en uges tid, så smid foderet ud, gør brættet rent og fyld noget nyt foder på. Er du først begyndt at fodre de vilde fugle, så sørg for at gøre det til en kontinuerlig ting. Fuglene bliver nemlig hurtig forvænt, og er der pludselig ikke foder til dem alligevel, så skal de bruge energi på at lede efter det et andet sted.
VÆLG ET EVA SOLO FODERBRÆT HER
Her hos Eva Solo kan du finde flere forskellige typer af foderbrætter. Vi har både nogen, der står på et spyd som skal stikkes i jorden, men også nogen, der kan placeres på en rude, eller som skal hænge ned fra fx en gren på træet. Flere af dem er designet i glas, så det er nemt for dig at se, hvad der foregår når fuglene spiser. Inden du sender din bestilling afsted, så glem dog ikke, at vi også har mange andre spændende ting til haven. Mangler du fx et hyggeligt ildsted, en terrassevarmer eller en vejrstation, så kan du finde det lige her.